Die Pillinger
Mundstücke sind hervorragend verarbeitet und bieten eine
große Vielfalt
an unterschiedlichen Bahnöffnungen, Bahnlängen und Kammern. Viele Modelle von Edward Pillinger orientieren sich an den legendären Jazz-Mundstücken wie z.B. Meyer-USA , Otto Link , Selmer ...,aus den 50`ger & 60`ger Jahren, welche heute nur noch schwer zu bekommen sind. Durch die nachfolgende maschinell bestimmte Massenproduktion wurde die klanglichen Individualität nie mehr erreicht. Dadurch, daß Edward Pillinger jedes Mundstück von Hand bearbeitet und wie er auf seiner Homepage schreibt auch anbläst, kehrt er zu der alten Tradition zurück und verleiht seinen Mundstücken hierdurch einen besonderen Charakter. Als Material verwendet er zum einen synthetischen Kautschuk sowie Bronzite, eine Mischung aus Kautschuk und Messing. |
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Kautschuk Pillinger - as - NYA |
Bronzite Pillinger - as - NYA |
The facing - the shape of a
mouthpiece's lay from the table to tip opening - can make all the
difference to the sound of a good mouthpiece. Edward Pillinger's years of cataloguing lay profiles have resulted in a huge library of facings, from which players can find one that matches their desired tone and feel. |
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Unless you have a special
requirement, the following tables will help you to choose a facing for a Pillinger mouthpiece or relay. The facings below have been selected as the very best from across the range of Edward Pillinger's facing measurements, after testing and comment by eminent performers. |
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The tables give the approximate
measurements of each of the facings (tip opening and lay length). They also give the closest comparison with facings by other major saxophone mouthpiece makers. Underscored are the current most popular facings. |
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For example: the Pillinger A6M
is a popular facing for alto saxophone mouthpieces with a tip
opening of 1.95mm (0.075") and a lay 25mm long. This facing corresponds roughly to a 6* Link, a 6 Meyer, or a D Selmer. |
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